Guide - Köpa begagnad bil

Våra kunder säger

Är det dags att köpa ny bil? Då finns det en del saker du bör tänka på innan du bestämmer dig för vilken slags bil du ska köpa. För att hjälpa dig få en så trygg och smidig bilaffär som möjligt har vi på DAAL Bil tagit fram denna guide för att hjälpa dig välja rätt bil!

Vad ska man tänka på när man köper en begagnad bil?

Att köpa en begagnad bil är lite av en konst, det finns mycket att tänka på och du behöver ha koll på vad du ska leta efter och vad som är viktigt för dig. Vi har tagit fram en guide för dig som ska köpa ny bil och listat tre huvudsakliga områden som är bra att fundera kring:

  1. Vilken slags bil ska jag välja?

  2. Det här behöver du veta om bilen

  3. Bilens framtida kostnader

1. Vilken slags bil ska jag välja?

Att göra ett grundligt förarbete innan du väljer bil är väsentligt för att du ska hitta rätt bil som passar dig och dina behov. Alla har olika behov att möta när det gäller bilen och dess funktion. Däremot är det inte alltid helt lätt att veta vad man är ute efter, och därför har vi punktat upp några saker som är bra att tänka på när du ska köpa ny bil. 

Vad ska jag använda bilen till

Först och främst är det viktigt att fundera på vad du kommer att använda bilen till. Hur mycket kommer du att använda bilen, hur långt kommer du att köra och hur många ska få plats i bilen? Alla bilar passar till olika behov så det är bra att definiera dina bilbehov innan du bestämmer dig. Funktionalitet är viktigt och kom ihåg att tänka långsiktigt om dina behov skulle komma att förändras framöver.

Typ av bil

Vilken typ av bil passar dina behov bäst? Det finns många olika biltyper med olika funktionaliteter. Behöver du en stark bil som klarar av en viss terräng, en bil med stort bagageutrymme, eller en liten bil som fungerar bra i stadsmiljö? Oavsett vad du behöver så har vi det på lager! Välj bland olika biltyper såsom bland annat:

  • SUV: En större och kraftig personbil som erbjuder bättre framkomlighet med den högre markfrigången och bättre överblick över trafiken tack vare en högre sittposition.

  • Kombi: En lite större personbil, om än mindre än en SUV, och kännetecknas framför allt av sitt extra rymliga bagageutrymme.

  • Halvkombi: Mindre än en kombi. Men tack vare den stora lastluckan blir det ändå lättare att få plats med mer än i många andra bilar.

  • Sedan: Har två eller fyra dörrar och plats för fyra eller fler personer. Bagageutrymmet är skilt från resten av bilen och är i regel mindre än bagaget i en halvkombi eller kombi.

  • Minibuss: En större och ofta högre personbil som liknar en buss till utseende och har minst tre sätesrader.

Drivmedel

Ska din bil drivas av bensin, diesel eller el? Eller vill du kanske ha en laddhybrid? Bensindrivna bilar kan vara bra om du kör kortare sträckor och i stadsmiljö. Dieseldrivna bilar är ofta större och kraftfullare och passar för dig som ska köra längre sträckor eller ha tyngre last, men tänk på att fordonsskatten också är högre. Elbilar och laddhybrider är ett miljövänligare alternativ då de har lägre utsläpp, det kan däremot fortfarande vara en begränsning när det kommer till räckvidd och laddningstid och kan därför vara mindre praktiskt vid långa resor. Fundera på vilken typ av körning du oftast kommer att göra för att bilen ska fungera bra för dina behov.

Växel

Vad du vill ha för slags växel på din bil kan bero på flera olika saker, bland annat vilket körkort du har och bekvämligheten. Har du körkort för manuell bil kan du välja både manuella bilar och automatväxlade. Automatbilar kan anses vara bekväma och funktionella men är ofta lite dyrare än manuella bilar.

Motor

Det kan vara bra att fundera på hur stor och kraftfull motor du behöver. Ju större motorn är desto kraftfullare är den också, men större motor innebär också mer bränsleåtgång, större miljöpåverkan och högre fordonsskatt. En större och tyngre bil behöver en större motor för att kännas kraftfull i jämförelse med en mindre bil. Ska du dra tyngre släp som till exempel en husvagn kan det vara bra att tänka på att den extra vikten kräver en kraftfullare motor.

Hjuldrift

Det finns tre olika slags hjuldrifter; fyrhjulsdriven, tvåhjulsdriven fram och tvåhjulsdriven bak. Beroende på vilken slags terräng och underlag du ska köra på passar olika hjuldrifter bättre och sämre. En fyrhjulsdriven bil innebär att motorn driver alla fyra hjulen vilket underlättar framkomligheten på sämre väglag exempelvis vid snö eller i terräng. En framhjulsdriven bil innebär att motorn driver på framhjulen och bilen kan bli aningen understyrd, vilket betyder att den svänger mindre i förhållande till hur mycket du vrider ratten. En bakhjulsdriven bil innebär tvärtom att motorn driver på bakhjulen och att bilen då blir överstyrd, vilket innebär att bilen svänger mer i förhållande till hur mycket du svänger ratten. 

Tillval

Olika bilar av samma modell kan komma med olika tillbehör. Fundera på vad du behöver ha i din bil och se över om bilen du vill ha har dessa tillbehör. Det kan vara svårt att hitta den bil du vill ha på andrahandsmarknaden som har exakt de tillvalen du önskar, men det kan vara en fördel då det lätt kan bli dyrt att köpa till och installera dessa i efterhand. Tillbehör kan innebära allt från funktionalitet och säkerhet till underhållning och bekvämlighet. Exempel på tillval kan vara dragkrok, backkamera, ljudsystem, bluetooth med mera.

2. Det här behöver du veta om bilen

Det finns en del viktiga saker att kolla upp när du ska köpa en bil på andrahandsmarknaden. Nedan listar vi de faktorer som är viktiga att ha i åtanke för att du ska kunna göra ett välgrundat beslut när du väljer din nästa bil.

Bilens miltal

Miltalet innebär bilens sammanlagda körsträcka och därmed ungefär hur många problemfria år du kan vänta dig framöver. Med tiden och med användning uppstår slitage på bilen och ett högre miltal innebär mer slitage men även ett lägre pris. Bilens livslängd beror alltså på hur mycket den redan körts men också hur väl den skötts och vilken kvalitet bilen har. När du kollar på en bils miltal kan det vara bra att fundera på hur mycket du själv kommer att köra per år och hur länge du vill ha bilen.

Bilens årsmodell

Vilken årsmodell man ska välja är väldigt individuellt, det handlar mest om tycke och smak. Olika årsmodeller varierar mestadels i utseende och finesser men även i motorprestanda i vissa fall.

Servicehistorik

Det är viktigt att kolla upp bilens historik. Detta kan du enkelt göra hos oss på DAAL Bil genom att besöka bilens CARFAX-rapport som finns på respektive bils informationssida. Här får du information om bland annat bilens senaste besiktningsdatum, tidigare ägare samt ålder på bilen. 

För att bilen ska fungera som den ska behöver den underhållas regelbundet och tas hand om. Därför är det viktigt att ta reda på bilens servicehistorik för att se vilket underhåll som gjorts på bilen och hur ofta den har servats. All typ av underhållsarbete ska dokumenteras i bilens servicebok, oavsett omfattning och kostnad. Kolla i serviceboken för att få en uppfattning om hur bilen har skötts. Du kan även få serviceinformation utskriven av bilens försäljare.  

3. Bilens framtida kostnader

Hos oss på DAAL Bil är alla bilar alltid kontrollerade och testade, det är något du kan lita på! Vill du däremot kontrollera bilens skick själv, vilket aldrig skadar, kan du följa vår checklista - inför ditt bilköp. Här listar vi allt som är bra att kolla med bilen innan du köper den.

Garantier till bilen

Alla bilar, oavsett hur bra man tar hand om dem, slits med tiden och olika delar kommer behöva bytas ut. Därför är garanti bra att ha och plånboken kommer att tacka dig. Det är bra att kolla innan du köper bilen vilken garanti som ingår och om bilen fortfarande har nybilsgaranti och det kan även vara värt att fundera på extra bilgaranti. Vi erbjuder olika garantier för våra kunder, läs gärna mer om våra garantier vid köp av bil på DAAL Bil. Vill du veta mer om vilka garantier som fortfarande gäller behöver du kontakta den bilhandlare som först sålde bilen som ny. Bilar har i regel nybilsgaranti under tre år.

Fordonsskatten

En bils fordonsskatt beror på vilken miljöpåverkan bilen har. De bilar med stor miljöpåverkan kan vara bland annat äldre dieselbilar och större dieselbilar. Bilar med mindre miljöpåverkan kan vara nyare bilar och bilar med miljöklassade motorer. Fordonsskatten kan variera från under 1000 kronor upp till 10 000 kronor. Vissa miljövänligare bilar kan till och med vara skattebefriade under de första åren. För bilar med höga utsläpp finns det en förhöjd fordonsskatt som tas ut i tre år från det att fordonet blir skattepliktigt för första gången. Detta kan vara värt att titta på eftersom fordonsskatten kan vara en påverkande faktor för dig om du ska köpa en bil som är mindre än tre år gammal. 

Bilens försäkring

När du ska skaffa en bilförsäkring kan det vara bra att jämföra olika försäkringsbolag för att hitta den bästa försäkringen för dig. Bilens försäkring beräknas individuellt beroende på olika faktorer som bland annat din ålder, bostadsort, hur länge du haft körkort, hur mycket du kör och hur dyr din bil är att laga. En trafikförsäkring är ett måste för alla bilägare då den ersätter personskador vid olyckor och vissa sakskador. För att ersätta eventuella skador på din egen bil krävs ytterligare försäkring i form av halv- eller helförsäkring. Rådfråga ditt försäkringsbolag om du har frågor kring vilken slags försäkring du bör ha på din bil.

Nu när du har koll på vad du ska tänka på och titta efter när du köper bil kanske det är dags att se vilka alternativ som finns? Utforska vårt sortiment av begagnade bilar!