Bilfinansiering

Våra kunder säger

På DAAL Bil erbjuder vi finansiering tillsammans med DNB Finans när du ska köpa bil. DNB Finans är en av nordens ledande aktörer inom bank, finans och försäkring. Finansieringsalternativet är en av marknadens bästa och har en förmånlig ränta. 

Vad är bilfinansiering?

Funderar du på att köpa bil? Många som köper bil behöver ta ett billån för att kunna finansiera köpet. Det finns många saker att tänka på innan du köper bil, och lån är en av dessa saker. Det finns några olika typer av bilfinansiering, exempelvis leasing, privatlån, utöka bolånet och billån.

Billån med DNB Finans innebär att bilen utgör säkerhet för lånet. Det är alltså du som låntagare som äger bilen men DNB har ett äganderättsförbehåll. Billån passar bra för dig som ser bilägandet som något långsiktigt och ser en fördel i att använda bilen som säkerhet. DNB erbjuder även företagsleasing. 

Bra att veta om billån

Det är inte helt lätt att veta hur det går till när man ska ansöka om ett billån eller vad man behöver tänka på, speciellt inte om det är första gången. Här har vi radat upp en del användbar information om billån för att du ska veta vad som gäller.


Om du har en bil med billån är det svårt att sälja till en privatperson. Det enda sättet att genomföra affären är att långivaren måste skriva över de befintliga lånen på den nya köparen. Det är inte många privatpersoner som kan tänka sig göra en sådan affär och därav är det enklare att göra hela inbytesprocessen hos en bilhandlare. 

 • Billånet kan inte tecknas efter bilköpet utan endast i samband med bilköpet.

 • Lånet läggs upp som ett annuitetslån där du betalar av lånet med en fast summa vid varje månad under önskad löptid, detta gäller vid oförändrad ränta. Med andra ord är summan av ränta och amortering samma vid varje betalningstillfälle.

 • Löptiden sträcker sig mellan 12-96 månader.

 • Du kan låna upp till 80% och behöver betala minimum 20% av bilens pris som kontantinsats eller genom inbyte med en annan bil.

 • Du kan inte sälja bilen innan du betalat av lånet, däremot kan bilen och lånet överlåtas till en ny köpare.

 • Privatpersoner under 65 år samt egenföretagare får dessutom fritt låneskydd under de tre första månaderna. Låneskydd är bra att ha om något skulle hända och du inte kan betala ditt lån, exempelvis vid sjukdom, olycksfall eller arbetslöshet. 

Tips till dig som funderar på billån

Kostnad: Tänk över vilken kostnad som känns rimlig för dig. För att få en uppfattning finns det tre saker att ta hänsyn till: kontantinsats, månadsbetalning och restvärde. Vi hjälper dig mer än gärna med beräkningen.

Andrahandsvärde: Räkna på bilens andrahandsvärde. Då slipper du onödiga överraskningar som restskuld den dagen du ska köpa en ny bil. Även här kan vi hjälpa till med beräkningen.

Försäkring: Att ha en helförsäkring är ett krav för att få teckna billån. Om du köper en nyare bil räcker det med halvförsäkring eftersom nyare bilar oftast har en vagnskadegaranti de första tre åren. Halvförsäkringen och vagnskadeförsäkringen kompletterar varandra och räknas som helförsäkring.

Räntekostnader: Att ta ett lån kan vara det mest ekonomiskt fördelaktiga. Räntekostnader upp till 100 000 kronor per år är avdragsgillt i deklarationen och du slipper binda upp större summor.

Billån: Billån kan bara tecknas om du köper bil av auktoriserad bilhandlare, som oss på DAAL Bil. Du kan inte ta ett billån om du planerar att köpa av en privatperson.

Krav för att kunna ta lån

Det finns några krav som du behöver uppfylla för att kunna ta ett billån, här nedan har vi listat dessa.

 • Du behöver vara folkbokförd i Sverige

 • Du behöver vara 18 år

 • Du behöver ha en fast inkomst

 • Det krävs helförsäkring på bilen för att kunna ta lån

 • Kreditprövning utförs

Billån med DNB steg för steg

Vi på DAAL Bil vill att din väg till bilköp ska vara så smidig och trygg som möjligt. Det ska vara enkelt att köpa bil! Vi har därför delat upp lånsökandet i tre steg från start till mål.

 1. Det första du behöver göra är att hitta din drömbil. Vet du inte riktigt vad för slags bil du vill ha eller behöver kan du ta hjälp av vår guide för att hitta rätt bil för just dig.

 2. När du hittat den bil du vill ha kan du själv beräkna kostnaderna som tidigare nämnts under avsnittet “Tips till dig som funderar på billån” men vi på DAAL Bil hjälper dig mer än gärna med beräkningarna om du behöver hjälp! Kontakta oss

 3. När du vet hur mycket du behöver låna och hur mycket du kan gå in med som insats är det bara att höra av dig till oss så hjälper vi dig att ansöka om billånet.

Vanliga frågor

Hur kan jag finansiera mitt bilköp?

Du kan finansiera ditt bilköp genom flera olika lösningar såsom billån, privatlån, leasing eller att betala själv direkt. Jämför de olika alternativen för att hitta det sätt som passar bäst för dina behov och din ekonomiska situation.

Vad är låneskyddsförsäkring?

Låneskyddsförsäkring tecknas i samband med att du tecknar avbetalningskontraktet och kan ses som en tilläggstjänst. Låneskyddet kan hjälpa dig med betalning av fakturor vid eventuell arbetslöshet eller sjukskrivning.

Går det att göra en extra inbetalning på billånet?

Ja, det går att göra en extra inbetalning. Det gör du genom att höja beloppet på din månadsfaktura. Den överskjutande summan kommer automatiskt att registreras som en extra betalning på billånet.

Går det att byta ägare på bilen samtidigt som jag behåller lånet?

Du kan inte byta ägare, alltså registrera bilen på en annan person hos Transportstyrelsen, eftersom bilen fungerar som säkerhet för oss på lånet. Du kan däremot överlåta avbetalningskontraktet till den nya ägaren om du vill sälja, eller så kan du slutbetala kontraktet innan du säljer. Är det däremot en medlåntagare du ska byta ägare till går det bra, alternativt om det är någon familjemedlem som ska ta över bilen behöver personen läggas till som medlåntagare.

Hur går jag tillväga om jag vill sälja min bil?

Du kan göra detta på en rad olika sätt. Du kan överlåta lånet till köparen när du ska sälja bilen. Du kan även sälja bilen till en bilåterförsäljare som är samarbetspartner till DNB Finans, då kan återförsäljaren ta fram lösenuppgifter på lånet. Ska du sälja bilen utan att överlåta lånet måste du slutbetala.

När kommer första fakturan?

Första fakturan kommer månaden efter den månad bilen levereras. Det tillkommer bland annat även en uppläggningsavgift på din första faktura.

Vill du veta mer om bilfinansiering?

Kontakta oss på telefon: 08-55109320 eller mejl: info@daalbil.se 

Få din bil värderad eller utforska vårt sortiment av begagnade bilar!