Datum och regler för vinterdäck
Frågan om när det är dags att byta till vinterdäck är återkommande varje år och det finns som vanligt inget enkelt svar på den frågan. Det finns lagar, regler och andra faktorer som spelar in och avgör när du ska byta till vinterdäck. Många byter till vinterdäck när temperaturen faller under minusstrecket och första snön faller. Däremot är det viktigt att byta innan detta händer då vägarna kan vara svårframkomliga när första snön faller. Det är bättre att byta till vinterdäck för tidigt.
Enligt Transportstyrelsens lag ska bilar ha vinterdäck mellan 1 december och 31 mars om det är vinterväglag, oavsett om du använder dubbdäck eller friktionsdäck. Däremot är det viktigt att veta att dubbdäck endast är tillåtet på bilen mellan 1 oktober och 15 april medan friktionsdäck är tillåtet året om. Dubbdäck är alltså förbjudet att använda mellan 16 april och 30 september om det inte är vinterväglag. Det är viktigt att följa lagen om vinterdäck eftersom att det är farligt att ta sig fram på vägarna om däcken inte är anpassade till väglaget. Du kan själv bli skadad och du kan även vara en fara för andra i trafiken om du inte har rätt däck.
Mönsterdjupet för vinterdäck måste vara minst 3 millimeter och de behöver vara anpassade till vinterbruk och kalla grader. Det är du själv som väljer när du vill byta till vinterdäck, så länge dessa regler och lagar följs.
Olika regler för dubbdäck och friktionsdäck
Dubbdäck är mindre miljövänliga än friktionsdäck, vilket beror på att när dubbdäck används på vägar så lossnar partiklar från asfalten och leder till sämre luftmiljö. I storstäder är detta speciellt påtagligt och därför finns det ibland vissa gator som inte tillåter körning med dubbdäck. Friktionsdäck är däremot tillåtet att köra på alla vägar och gator.
Detta händer om du kör med vinterdäck när det inte är tillåtet
Skulle du köra med dubbdäck när lagen säger att det är förbjudet så riskerar du att få böter, om det inte är vinterväglag. Böter för att köra med dubbdäck när det är förbjudet ligger på 1000 kr. Samma gäller för dig som kör med dubbdäck på en gata där det är förbud mot dubbdäck. I vissa fall kan det finnas förmildrande omständigheter som gör att du slipper betala böter, exempelvis om det förväntas bli kallare väder och därmed vinterväglag eller om vädret precis slagit om till mildare.
Därför ska du byta till vinterdäck
Det finns en del viktiga anledningar till varför kravet på vinterdäck finns. Bland annat är vinterdäcken anpassade för att klara kyliga väderförhållanden utan att tappa greppet. Vinterdäck innebär dessutom större säkerhet för dig själv och andra trafikanter vid körning på vinterväglag. Även bromssträckan förkortas avsevärt på halt underlag när du använder vinterdäck.
Vad är vinterväglag?
Så vad räknas då som vinterväglag? Jo, vinterväglag kallas det när det finns snö, snömodd, frost eller is på delar av vägen. Detta innebär att det kan anses vara en tolkningsfråga om det råder vinterväglag eller inte. Skulle du bli stoppad på grund av att du har eller inte har vinterdäck så är det däremot polisen som avgör om det är vinterväglag eller inte. Vintern kommer tidigare vissa år och senare vissa år, och därför kan det vara svårt att veta när exakt man bör byta däck.
Skillnad mellan friktionsdäck och vinterdäck
Vinterdäck kan bli indelade i två typer; dubbdäck och friktionsdäck. Skillnaden är kort och gott att dubbdäck är vinterdäck med dubbar och friktionsdäck är vinterdäck utan dubbar, friktionsdäck har därmed sämre fäste än dubbdäck.
Byta till vinterhjul själv: Steg för steg
Att byta från vinterdäck till sommardäck är inte något du kan göra själv. Många blandar ihop begreppet däck och hjul. Ett däck är själva däcket utan fälg, alltså gummit, medan ett hjul är ett komplett hjul med både däck och fälg. Ska du byta till vinterdäck behöver du lämna in bilen på en verkstad som plockar bort gummit, sätter dit det nya gummit och sedan balanserar bilen. Du kan däremot byta från sommarhjul till vinterhjul själv om du vill. Här nedan går vi igenom hur du gör detta på egen hand.
Börja med att lägga i handbromsen.
Sedan ska du lossa på hjulbultarna. Börja med att lossa ett halvt varv när bilen står på marken.
Därefter är det dags att hissa upp bilen.
Använd pallbock avsett för bilens vikt.
Lossa sedan på hjulen genom att skruva av hjulbultarna helt.
Nu har du även ett bra tillfälle att utföra en egen besiktning och kontrollera bromsbeläggen.
Smörj hjulbultarna innan du skruvar fast dem igen på vinterdäcken. Se till att dra åt bultarna en i taget diagonalt.
Sänk sedan ner bilen med hjälp av pallbocken.
Sista steget är att kontrollera hjulbultarna med en momentnyckel och samtidigt även kontrollera däcktrycket.
Nyare bilar kan ha en inställning som du behöver bocka för när du har bytt till nya däck.
Vill du ha hjälp med att byta däck eller hjul? Boka en tid i vår verkstad så hjälper vi dig!
Sammanfattning
Nu när det börjar gå mot kallare tider är det viktigt att ha koll på de regler som gäller kring vinterdäck och när du enligt lag måste ha dessa på bilen. Det kan vara svårt att avgöra exakt när du bör byta till vinterdäck, men håll koll på temperaturen och väderleksprognosen för att vara beredd när det är dags.
Vanliga frågor och svar
Vad är skillnaden på olika märken av vinterdäck?
Precis som allt annat får du betala mer för kvalitetsdäck såsom exempelvis Continental, Michelin och Goodyear. Detta beror på att kvaliteten och hållbarheten på dessa däck är högre jämfört med billigare däck. Högre kvalitet på däcken ger även bättre köregenskaper.
Vilka vinterdäck ska jag ha på en framhjulsdriven bil
Framhjulsdrivna bilar är aningen mindre sladdbenägna än bakhjulsdrivna bilar, förutsatt att de bästa däcken sitter baktill. Dubbdäck är det säkraste alternativet vid vinterväglag, men beroende på vart i Sverige du bor kan det räcka med friktionsdäck.
Vilka vinterdäck ska jag ha på en fyrhjulsdriven bil?
Fyrhjulsdrivna bilar klarar sig med friktionsdäck i vinterväglag, däremot blir bromsverkan sämre. Har du vinterdäck är dessa bättre att använda vid vinterväglag även om du har en fyrhjulsdriven bil.
Vilka vinterdäck ska jag ha på en bakhjulsdriven bil?
Bakhjulsdrivna bilar är mer sladdbenägna än framhjulsdrivna bilar och därför är dubbdäck rekommenderat vid vinterväglag. Om du har olika slitage på vinterdäcken bör de bästa däcken sitta baktill.