GUIDE

Tips för att underlätta vid mörkerkörning

När vintern närmar sig går vi i Sverige in i den mörkaste perioden där dagarna blir betydligt kortare och mörkret lägger sig tidigare. Vissa tycker att det är härligt att sitta i den trygga bilen och glida fram i mörkret. Men de flesta har problem med mörkerkörning och anser att det är något jobbigt. Här får du, som upplever att mörkerkörning är problematiskt, några tips för hur du underlättar vid körning i mörker.

Snabb värdering online

Fyll i ditt registreringsnummer och svara på några frågor. Inom kort får du ett bud! Vi köper i första hand personbilar och transportbilar med mätarställning på 15 000 mil eller lägre.

Hur många mil har bilen gått?
Hur är det invändiga skicket på bilen?
Hur är det utvändiga skicket på bilen?
Hur är bilens servicehistorik?
Vilka hjultyper ingår?
Hur många nycklar har bilen?
Är det något mer du vill att vi ska veta om din bil som kan påverka värderingen?
Ange dina kontaktuppgifter så att vi kan återkomma med ett bud.

Därför ser många sämre i mörkret

Därför ser många sämre i mörkret

De främsta anledningarna till varför du ser sämre när du kör bil i mörker är dåligt mörkerseende och trötthet. Synen försämras med åldern, det är ett faktum, och då är det inte bara synskärpan som försämras utan också kontrast- och mörkerseendet. Detta innebär att det både blir svårare att urskilja saker i mörkret och även att förmågan att återställa synen efter bländning försämras. Trötthet är den andra vanliga anledningen som försvårar mörkerkörning. När det är mörkt vill kropp och knopp att vi ska sova, det är en normal reaktion. Därför blir både koncentrations- och reaktionsförmågan sämre i mörkret, vilket alltför ofta kan leda till olyckor.

Tips vid mörkerkörning

Tips vid mörkerkörning

1. Håll bilen i bra skick

En enkel sak du kan göra för att underlätta vid mörkerkörning är att se till att bilen är i bra skick. Det är viktigt att vindrutetorkarna fungerar som de ska och att vindrutan är ren och hel eftersom detta kan försämra sikten. Det är även väsentligt att glödlamporna till bilens strålkastare fungerar och lyser som de ska för att förbättra sikten i mörkret.

2. Använd helljus

För att sikten i mörkret ska vara så bra som möjligt bör du använda helljus så mycket du kan. Med helljuset på blir vägen upplyst upp till 150 meter framåt. Dessutom kan du se reflexer på över 400 meters avstånd med helljuset på. Viktigt att komma ihåg är att blända av till halvljus när du möter bilar och cyklister, däremot ska du inte blända av när du möter fotgängare utan helljuset är viktigt för att du ska kunna se gående på vägbanan.

3. Var uppmärksam

Vid mörkerkörning är det svårare att upptäcka saker och personer runt omkring och på vägarna. Därför är det viktigt att vara extra uppmärksam i trafiken när det är mörkt. En fotgängare i mörker med reflexväst kan du upptäcka på 125 meters avstånd med halvljus och 450 meters avstånd med helljus. En fotgängare som däremot inte har reflex och är klädd i mörka kläder upptäcker du inte förrän runt 30 meters avstånd med halvljus och 150 meters avstånd med helljus. Det är med andra ord en stor skillnad och är därför något som är viktigt att komma ihåg både för förare och fotgängare.

4. Håll utkik efter vägmarkeringar

Ett bra tips vid mörkerkörning, när det är svårt att se vägbanan tydligt, är att hålla ögonen på vägmarkeringar och kantstolpar som fungerar som bra riktlinjer på vägar utan belysning. Kom även ihåg att sätta på parkeringsljusen om du stannar vid en vägkant, blir du stående måste du även sätta ut varningstriangel för att uppmärksamma andra trafikanter.

5. Undvik onödiga risker

Oavsett om du har bra mörkersyn eller sämre är det svårare att bedöma avstånd och hastighet i mörkret. Se därför till att alltid anpassa hastigheten och öka säkerhetsavståndet vid mörkerkörning. Ett annat tips är att även ta fler pauser än vanligt om du kör långa sträckor i mörkret eftersom mörkerkörning är mer ansträngande än att köra under dagtid.

6. Var rädd om din syn

Var alltid rädd om din syn, men extra försiktig vid mörkerkörning. Undvik att titta direkt mot starka ljus, såsom mötande bilars billyktor. Om du blir bländad av ett mötande fordon kan siktsträckan bli närmare noll meter och det tar tid innan mörkerseendet blir bra igen.

Glasögon gjorda för mörkerseende

Glasögon gjorda för mörkerseende

För dig som tycker att mörkerseende är ett stort problem finns det andra lösningar. Det finns nämligen glasögon som är gjorda för mörkerkörning. Dessa glasögon kan du använda vare sig du har synfel eller inte eftersom de går att anpassa. Glasögonen har filter som minskar de störande elementen såsom kontraster och bländningseffekter samt underlättar de vid körning i dimma eller dis.

Ta hjälp av bilen

Många moderna bilar har ett inbyggt system som ofta kallas lane assist som håller din bil på rätt kurs. Denna funktion ser till att du håller dig inom körfältet genom att känna av om bilen oavsiktligt är på väg att lämna körfältet och ger då en visuell varning samt börjar korrigerande styrning. Vid trötthet är det farligt att köra eftersom omdömet, reaktionsförmågan och kurshållningen försämras. Vid dessa tillfällen ska du först och främst stanna och vila innan du kör vidare, men lane assist är ett bra verktyg när tröttheten slår till och du inte har möjlighet att stanna någonstans.

Sammanfattning

Vid mörkerkörning försämras bland annat syn, reaktionsförmåga, omdöme och kurshållning. Om du känner att mörkerkörning är ett stort problem för dig så finns det några saker du kan göra för att underlätta körningen. Det viktigaste är att vara uppmärksam, använda helljus och ta hjälp av de markeringar som finns samt även att vara försiktig i trafiken genom att anpassa hastigheten och öka säkerhetsavståndet.

Snabb värdering online

Fyll i ditt registreringsnummer och svara på några frågor. Inom kort får du ett bud! Vi köper i första hand personbilar och transportbilar med mätarställning på 15 000 mil eller lägre.

Hur många mil har bilen gått?
Hur är det invändiga skicket på bilen?
Hur är det utvändiga skicket på bilen?
Hur är bilens servicehistorik?
Vilka hjultyper ingår?
Hur många nycklar har bilen?
Är det något mer du vill att vi ska veta om din bil som kan påverka värderingen?
Ange dina kontaktuppgifter så att vi kan återkomma med ett bud.