GUIDEKÖP BIL

Tips vid köp av en begagnad bil

Dags att köpa bil? Att välja att köpa en begagnad bil före en ny bil från fabrik är något som kommer kunna hjälpa dig spara pengar. En ny bil tappar i snitt mellan 10-30% av sitt värde under första året, därför är valet att köpa begagnat smartare för din plånbok. 

I Sverige är marknaden för begagnade bilar stor, det säljs cirka 300 000 begagnade bilar per år, och det är en siffra som dessutom växer varje år. Det är viktigt att vara noggrann när man köper en begagnad bil för att du ska få den bilen som passar dig och dina behov bäst till en rimlig summa. 

I denna blogg ska vi hjälpa dig förstå hur du ska gå tillväga när du ska köpa en begagnad bil och ge dig konkreta tips så att du kan göra ett köp som du känner dig nöjd med! 

Snabb värdering online

Fyll i ditt registreringsnummer och svara på några frågor. Inom kort får du ett bud! Vi köper i första hand personbilar och transportbilar med mätarställning på 15 000 mil eller lägre.

Hur många mil har bilen gått?
Hur är det invändiga skicket på bilen?
Hur är det utvändiga skicket på bilen?
Hur är bilens servicehistorik?
Vilka hjultyper ingår?
Hur många nycklar har bilen?
Är det något mer du vill att vi ska veta om din bil som kan påverka värderingen?
Ange dina kontaktuppgifter så att vi kan återkomma med ett bud.

Definiera dina bilbehov 

Det första du behöver göra är att ta reda på vilken typ av bil som passar dina behov. Det finns ett hav med begagnade bilar ute på marknaden idag, vilket kan göra beslutet om vilken bil du ska ha överväldigande. Vårt tips till dig är att du ska börja med att se över hur du kommer att använda din framtida bil. 

  • Ska du endast ha bil för att pendla fram och tillbaka från jobbet? 

  • Hur många mil kommer du köra på ett år?

  • Har du flera barn som ska på fotboll och andra fritidsaktiviteter? 

  • Har ni hund som ska få plats i bilen? 

  • Kommer ni att behöva ha plats för barnvagn?

Frågorna ovan kommer att hjälpa dig förstå hur din bilanvändning kommer att se ut vilket kommer ge dig en bättre grund att stå på när du börjar leta efter din framtida bil på den begagnade marknaden. 

I det här stadiet kan du även väga in faktorer som karossen på bilen du vill ha. Det mest populära är att ha en kombimodell men även suv-modellen börjar bli allt vanligare i Sverige. 

Vad har du för budget och hur ska du finansiera bilen?  

Det finns en stor variation av begagnade bilar på marknaden och även priserna kan variera mycket mellan bilar av samma modell. När du ska köpa en begagnad bil behöver du veta att det finns flera faktorer som påverkar priset som du kommer att betala. En begagnad bil som har använts mycket kommer såklart att vara billigare än den som inte har så många mil på mätarställningen. 

Vårt tips till dig är att fråga dig själv och eventuell partner hur mycket pengar ni kan tänka er att spendera på en begagnad bil och att därefter fastställa en budget. 

Finansiering 

När du köper en bil finns det olika finansieringsalternativ som du kan välja mellan. Samtliga av dessa har olika för- och nackdelar. Vi redogör för dessa nedan: 

  • Köpa kontant 

Du kan exempelvis välja att köpa kontant vilket innebär att du betalar hela summan för bilen direkt. Oftast när man köper en bil kontant innebär det att dina pengar räcker till mindre bil än de alternativ som vi listar nedan.

  • Billån

Du kan välja att ta ett banklån med bilen som säkerhet vilket innebär att du behöver betala 20% av köpeskillingen och resten kommer att läggas upp på kredit oftast på 3-6 år.

  • Leasing

Leasing är också ett alternativ till finansiering av en begagnad bil. Leasing innebär att du hyr bilen istället för att äga bilen. Leasing är en mer flexibel lösning där du kan välja att hyra en bil under t.ex. en kortare period.

 

5 faktorer att titta på när du letar efter begagnad bil 

Nu har du definierat dina bilbehov, du har lärt dig om olika finansieringsalternativ och förhoppningsvis satt en budget för din framtida bil. Nästa steg är att surfa ut på nätet och leta efter olika bilar som skulle kunna passa dig! 

Vårt tips är att du ska kolla in vårt utbud av begagnade bilar och hittar du inte något som du tycker om kan du vända dig till Blocket.

När du letar efter en begagnad bil finns det flera faktorer att ha i åtanke: 

Märke

Märket på en bil påverkar priset du kommer att betala. Generellt sett är bilar av märket Toyota, Peugeot, Skoda billigare än exempelvis BMW, Mercedes och Porsche. När du köper en bil med dyrare märke betalar du inte bara för loggan men även för prestanda och komfort. 

Vi på DAAL Bil är en oberoende bilhandlare vilket innebär att vi kan köpa och sälja bilar av olika märken. Hos oss hittar du bilar från många välkända märken på marknaden!

Årsmodell 

Årsmodellen på en bil är något som påverkar priset som du kommer att betala. En bil med en nyare årsmodell är mer eftertraktad och är oftast i bättre skick eftersom den har använts mindre än en äldre årsmodell. Hos oss är de flesta bilar i lagret mindre än 10 år gamla. 

Miltal

Miltalet på en bil berättar hur mycket bilen har körts under sin livstid. Miltalet är precis som årsmodellen på en bil något som påverkar priset. Vår tips till dig är att titta på årsmodellen och miltalet tillsammans när du letar efter en begagnad bil. Det kommer ge dig en bättre bild över hur mycket bilen har använts över åren. 

Du kan exempelvis hitta en bil med en årsmodell som är 5 år gammal men den har endast åkt 2 000 mil (20 000 km) vilket innebär att bilen inte har använts så mycket av sina före detta ägare. Du kan å andra sidan hitta en bil med en årsmodell som är 2 år gammal med 8 000 mil (80 000 km) vilket innebär att bilen har använts väldigt mycket under kort tid.

Driftkostnader 

Förutom inköpspriset på en begagnad bil kan det vara bra att räkna med driftkostnader som försäkring, skatt och bränsle. Beroende på bil så kan både årsskatten och din försäkringspremie se väldigt annorlunda ut därför rekommenderar vi att du undersöker dessa kostnader.

Bränsleförbrukning 

Bensin, diesel, hybrid eller elbil? Bränsleförbrukningen av en bil är en viktig faktor att räkna med eftersom det kommer påverka dina bränslekostnader som lätt kan bli många tusenlappar per månad beroende på hur mycket du kommer att köra. 

Bränsleförbrukningen av en bil anges oftast som liter/100km. Om du kör mycket kan det vara smart att välja en bränslesnål bil eftersom du kommer kunna spara en del pengar.

En elbil är billigare att köra jämfört med en bensin- eller dieseldriven bil, men om du ska ha en elbil behöver du även räkna med kostnader som att installera en laddbox hemma för att kunna ladda bilen under natten. 

Provkörning 

Att provköra en bil innan du köper den är något vi rekommenderar att du gör om du har möjlighet till det. Faktorerna ovan kommer att hjälpa dig skapa en lista på ett antal begagnade bilar som du skulle kunna tänka dig köpa. Nu är vår tips till dig att boka provkörning om du har möjlighet till det. 

När du provkör en bil kommer du kunna få en känsla för bilen och du får även möjlighet att upptäcka ifall något är felaktigt.  

Checklista när du ska provköra en begagnad bil 

När du ska provköra eller köpa en begagnad bil bör du testa följande saker: 

Innan provkörning 

  1. Kolla igenom besiktningshistoriken på bilen för att ta reda på om den är besiktigad. Ifall den inte är besiktigad eller om den har fått resultatet “icke godkänd” kan du fråga säljaren om det. Använd biluppgifter.se och skriv in registreringsnumret på bilen för att ta reda på dess historik. 

  2. Undersök karossen för att se ifall det finns skador och se även om det finns färgskillnader i olika paneler eftersom det innebär att en del av bilen har varit omlackerad efter exempelvis olycka. 

  3. Hur mår däcken? Titta på om däcken har minst 3 mm mönsterdjup om det är vinterdäck och 1.6mm mönsterdjup för sommardäck och titta även om de har en jämn slitage, detta kommer att berätta för dig om hjulen är jämna. 

  4. Kolla att alla lampor fungerar. Både bak och fram, helljus och blinkers. 

  5. Undersök om vindrutan är sprucken eller har stenskott. Det är ganska vanligt att bilar får det under vinterhalvåret och våren. 

  6. Har bilen haft en fullständig servicehistorik? Titta igenom alla handlingar som tillhör bilen. 

  7. Testa alla andra funktioner i bilen såsom radio, A/C, vindrutetorkare bak och fram, lås m.m. Dessa testas inte vid besiktning så det är upp till dig som köpare att kolla upp.  

  8. Oljestickan. Under motorhuven kan du på de flesta bensin/dieselbilar titta på oljestickan för att se om bilen har olja i sig. Har den inte olja på sig kan du fråga säljaren vad det beror på. 

Under provkörning

  1. Medan du kör, titta ifall det lyser några varningslampor i instrumentbrädan. Om det gör det, ska du fråga säljaren om varför det lyser.

  2. Du kan testa att ha radion på för att se att den fungerar och att högtalarna fungerar men stäng sedan av radion för att kunna lyssna noggrant efter ljud. 

  3. Gör en u-sväng till höger och vänster och lyssna efter ljud medan du vrider på ratten till det maximala i båda riktningarna. 

  4. Testa alla bilens växlar och hör ifall det låter konstigt medan du växlar upp och ned. I en automatbil kan du testa detta genom att växla manuellt men även genom att bara köra och lyssna efter ljud i olika hastigheter. 

  5. Kolla att du inte har en bil bakom dig och gör ett bromstest från exempelvis 80 km i timmen för att se ifall bromsarna nyper till bra. Kolla även om bilen drar till vänster eller höger medan du bromsar. Drar den för mycket åt en riktning behöver man se över bromsarna.

  6. Testa att köra i en mindre fartgupp och hör efter ifall det låter som att något sitter löst.

  7. Prova att köra på motorväg för att känna ifall det finns vibrationer som ibland endast uppkommer vid högre hastigheter. 

Köpa begagnad bil av bilfirma eller privatperson 

Det finns för- och nackdelar med att köpa en bil hos en bilfirma och av en privatperson. Vi ska såklart försöka vara opartiska i och med att vi på DAAL Bil är en bilfirma. 

Fördelar med att köpa en begagnad bil hos en bilhandlare/bilfirma

  • Det första vi tänker på är tryggheten att handla från en bilhandlare. Du som konsument är skyddad av konsumentköplagen när du handlar av en bilfirma. Skulle det exempelvis uppstå något fel på bilen som inte framkom i början kan du reklamera ditt köp eller få hjälp av bilfirman med en lösning. I sådana situationer har en privatperson lättare att komma undan eller inte svara på ditt samtal exempelvis.  

  • Du har möjlighet att finansiera bilen och du får garanti på ditt köp. Vi erbjuder även förmånliga priser på bilförsäkring via våra partners som du kan teckna direkt vid köp. Detta kan inte en privatperson erbjuda.

  • Du får en varudeklaration på din begagnade bil som förklarar bilens skick vilket är en trygghet för dig.  

  • Du kan i samband med ditt köp även sälja din befintliga bil. 

  • Du pratar oftast med personer som är väldigt kunniga inom bilar och kan rekommendera dig om hur du bör ta hand om din bil och allmänna råd.

Nackdelar med att köpa en begagnad bil hos en bilhandlare/bilfirma 

  • Personen som har brukat bilen dvs före detta ägaren finns inte på plats för att svara på dina frågor om hur bilen har använts tidigare. Vi tycker dock att genom att titta på bilens skick, servicehistorik och miltal kan man få en förståelse för det i alla fall. Vill du ta reda på hur bilen är att köra kan du dessutom boka en provkörning hos de flesta bilfirmor. 

  • Det kan vara dyrare att köpa av en bilhandlare än en privatperson. Dock finns det fördelar hos en bilhandlare som garantier, finansiering och förmånliga erbjudanden på bilförsäkring som väger upp till den procentuella skillnaden i pris.  

Fördelar med att köpa en begagnad bil av en privatperson

  • Bilen kan vara billigare än hos en bilhandlare. En privatperson behöver inte tänka på kostnader som löner, lokalhyra och så vidare, därav kan bilen säljas något billigare.

  • Du kan få en bättre uppfattning om bilen genom att ställa frågor direkt till personen som har brukat den själv. 

Nackdelar med att köpa en begagnad bil av en privatperson

  • Du har inga finansieringsmöjligheter när du köper av en privatperson. Du kan ta ett blancolån men det är oftast dyra räntor på den typen av lån. En bilfirma har oftast samarbeten med långivare och banker som kan hjälpa till med finansiering. 

  • När du handlar hos en bilfirma har du rättslig skydd. Vid köp av en privatperson har du inget sådant. 

  • En bilfirma bryr sig oftast om sitt rykte och kommer mer troligtvis vilja göra rätt för sig. En privatperson behöver inte ha samma eftertanke och därför kan de lättare komma undan med dolda fel eller liknande. Självklart finns det mindre seriösa bilhandlare som inte bryr sig om sitt rykte men det är lättare för en privatperson att komma undan. Vi rekommenderar dig därför alltid att läsa kundrecensioner innan du gör en affär med en bilfirma. Du kan läsa vad våra kunder tycker om oss här

  • Du behöver verifiera säljarens identitet när du ska köpa av en privatperson för att säkerställa att den du köper ifrån är den faktiska ägaren av bilen.

När du ska köpa en begagnad bil behöver du ha i åtanke att bilen tidigare använts av någon eller till och med ett antal personer innan dig. Det innebär att bilen inte nödvändigtvis är fläckfri och att handla av en bilhandlare ger dig en ökad trygghet.

Andrahandsvärdet på en begagnad bil 

Vid alla bilaffärer kan det vara smart att ha andrahandsvärdet på din bil i åtanke. Köper du en begagnad bil och tänker äga den i 10+ år är inte andrahandsvärdet av stor relevans för dig men har du tankar på att äga bilen en kortare tid är andrahandsvärdet viktigt att tänka på. 

Varje år du äger en bil och ju mer du brukar bilen går den ned i värde. Bilar håller sitt värde i olika utsträckning beroende på hur eftertraktade de är på marknaden. Det är svårt att förutspå hur mycket en bil kommer att gå ner i värde eftersom det finns faktorer som pandemin och även brist på metaller i tillverkningsindustrin som påverkar produktionen av nya bilar. I vanliga fall brukar typiska märken som Toyota, Volkswagen och Volvo vara bilar som håller sitt värde bäst.

Sammanfattning

Det finns många saker att tänka på när du ska köpa en begagnad bil. Allt börjar med att du definierar dina behov och din budget för att leta rätt på bilar som skulle kunna passa dig bäst. Vi har även tipsat dig om fem viktiga faktorer att titta på när du ska ta fram en lista med bilar som du kan överväga. En begagnad bil är inte fläckfri och vi har även därför tipsat dig att boka provkörning och gå igenom checklistan ovan för att känna dig säker med ditt köp. 

Vi hoppas att denna bloggartikel har varit till nytta och att du har fått många tips för vad du ska tänka på när du ska köpa en begagnad bil. 

Köpsugen redan idag? Kolla in vårt utbud av begagnade bilar!

Snabb värdering online

Fyll i ditt registreringsnummer och svara på några frågor. Inom kort får du ett bud! Vi köper i första hand personbilar och transportbilar med mätarställning på 15 000 mil eller lägre.

Hur många mil har bilen gått?
Hur är det invändiga skicket på bilen?
Hur är det utvändiga skicket på bilen?
Hur är bilens servicehistorik?
Vilka hjultyper ingår?
Hur många nycklar har bilen?
Är det något mer du vill att vi ska veta om din bil som kan påverka värderingen?
Ange dina kontaktuppgifter så att vi kan återkomma med ett bud.