Skillnaden mellan elbil och laddhybrid
Elbilen och laddhybriden har olika egenskaper och uppfyller olika behov. En laddhybrid har både en elmotor och en förbränningsmotor som båda kan arbeta tillsammans och även var för sig. Laddhybrider kan därför ses som en kombination av den gamla och den nya transportlösningen. En elbil är däremot, som namnet avslöjar, en bil som drivs till hundra procent på el. Det krävs alltså inga drivmedel för att transportera sig i en elbil. Elbilen är väldigt tyst och kräver minimalt underhåll och är dessutom det mest miljövänliga alternativet. Här nedan kan du läsa om skillnader mellan de två biltyperna för att du ska kunna göra ett så tryggt val som möjligt och hitta rätt bil för dina behov.
Motor
Som nämnt ovan drivs en elbil enbart på el och kräver inga andra drivmedel, medan en laddhybrid både har en elmotor och en förbränningsmotor som kan jobba var för sig men även tillsammans.
Räckvidd
Elbilen har ett kraftfullare batteri än laddhybriden vilket gör att elbilen har en längre räckvidd per laddning. Hybriden har däremot en förbränningsmotor som tar över när elmotorn laddats ur, vilket gör att laddhybriden kan fortsätta köra så länge det finns drivmedel i tanken.
Köregenskaper
När det kommer till köregenskaper har de båda biltyperna fler likheter än skillnader. Båda bilarna är tystlåtna när laddhybriden kör på el, vilket ger en lugnare körupplevelse och bidrar till en tystare utomhusmiljö. När laddhybriden kör på el får du dessutom en snabb och smidig acceleration precis som elbilen. Dessa köregenskaper skiljer sig från en bil med endast en förbränningsmotor.
Laddning
Båda biltyperna laddas på samma sätt, genom ett vanligt ladduttag eller laddbox. Skillnaden är dock att en ren elbil kan laddas snabbt på stationer tillämpade för snabbladdning. Detta beror på att en elbil kan ta emot större effekt till skillnad mot laddhybriden.
Service
Servicekostnaderna för elbilen är ofta betydligt lägre än för laddhybriden. Detta beror på att elbilen saknar en förbränningsmotor, växellåda med mera och har därför färre rörliga delar som kan behöva servas.
Miljöpåverkan
Elbilen släpper inte ut någon koldioxid alls och har därför minst miljöpåverkan. Laddhybriden är även miljövänlig när den drivs på el, men släpper ut koldioxid när den tar hjälp av förbränningsmotor och är därför mindre miljövänlig än elbilen.
Fördelar och nackdelar med elbil
Precis som med allt annat finns det både för- och nackdelar med både elbil och laddhybrid. Här nedan har vi listat dessa för- och nackdelar med elbil för att du ska kunna ta ett så välinformerat val som möjligt.
Fördelar
1. Inga avgaser
Elbil är det absolut mest miljövänliga fordonet eftersom elbilen inte släpper ut växthusgaser såsom koldioxid och kväveoxid.
2. Lägre skatt
Fordonsskatt innebär summan av grundbeloppet, bränsletillägget, miljötillägget och koldioxidbeloppet. Eftersom elbilar inte släpper ut farliga växthusgaser blir skatten endast grundbeloppet.
3. Tystlåten
Elbilar ger en trivsammare körupplevelse för den som sitter i bilen och bidrar även till mindre oljud och buller utomhus. Detta beror på att elbilen inte har någon förbränningsmotor som orsakar oljud.
4. Lång räckvidd
Elbilens räckvidd beror på ett flertal faktorer såsom batteri, däck, körstil och väder. Många elbilar klarar idag enligt det stora räckviddstestet en räckvidd på cirka 500 kilometer per laddning. Däremot minskar denna sträcka beroende på förhållanden såsom bland annat väder och väglag.
5. Minimalt underhåll
Elbilar kräver minimalt underhåll eftersom det finns färre rörliga delar än i en bil med förbränningsmotor och därför blir kostnaderna för service och underhåll lägre. Dessutom krävs inget byte av olja eller filter som i bränsledrivna bilar.
6. Laddning hemma
Förutom att kunna ladda bilen på laddstationer kan du även enkelt ladda bilen hemma genom att skaffa en egen laddstation.
7. Inga dyra drivmedelspriser
En stor fördel med elbilar är att du sparar pengar genom att undvika de dyra drivmedelspriserna. Elbilar har dessutom betydligt högre verkningsgrad än bilar med förbränningsmotorer, vilket innebär att en större del av energin som tankas in i bilen används för att driva bilen framåt istället för att gå till spillvärme. Detta gör att elbilen har en billigare milkostnad än alternativen.
Nackdelar
1. Hög inköpskostnad
Elbilar är i regel dyrare att köpa än vanliga bilar med förbränningsmotor, dessutom slopades regeringens miljöbonus för elbilar under 2022.
2. Kortare räckvidd under vintertid
Elbilens räckvidd minskar vid motstånd såsom snö, slask, dubbdäck, kyla och annat som tillkommer vid vinterväglag. Av denna anledning är det viktigt att både ladda bilen ordentligt och värma upp den innan du ska köra.
3. Otillräckligt elnät
Sveriges laddnät är ännu inte utbyggt för att kunna tillfredsställa alla elbilsförare, vilket innebär att tillgången till snabbladdare på vägarna är begränsad.
4. Dålig dragbil
Har du för avsikt att dra något tyngre släp eller exempelvis hästtransport kan det vara bra att läsa på om elbilen ordentligt innan. Elbilar är i regel sämre dragbilar än bilar med förbränningsmotor. Detta beror på att en elmotor lättare slits.
5. Kostsamt bilbatteri
Batterierna som används i elbilar tillverkas av råvaror med begränsad tillgång i världen och det är materialkostnaden som står för en stor procentandel av produktionskostnaden. Av denna anledning är det kostsamt om du skulle behöva köpa ett nytt batteri till din elbil.
Fördelar och nackdelar med laddhybrid
I detta avsnitt listar vi för- och nackdelar med laddhybriden.
Fördelar
1. Miljövänligt alternativ
Laddhybriden är mindre miljövänlig än elbilen men betydligt mer miljövänlig än en bränsledriven bil. Detta beror på den inbyggda elmotorn och att hybridbilen inte endast förlitar sig på förbränningsmotorn, vilket bidrar till mindre utsläpp. Laddhybriden är dessutom väldigt bränslesnåla.
2. Billiga i drift
Med en hybridbil klarar du dig i regel längre på en tank än vad du gör med en vanlig bränsledriven bil. Detta innebär att du inte behöver tanka lika ofta och därför minskar dina bränslekostnader. Andra faktorer som också bidrar till hur mycket dina bränslekostnader minskar är din körstil och vilken slags bil du har.
3. Pålitliga vid längre körning
Med en hybridbil behöver du sällan oroa dig över batteriets räckvidd när du kör längre sträckor. Kör du ofta längre sträckor är laddhybriden ett bra alternativ eftersom du kan tanka bilen på vanliga bensinstationer när du börjar få ont om drivmedel, och då inte behöva tänka på batteriets laddtid. Dessutom är nya laddhybrider på väg och dessa sägs kunna ha en räckvidd på ca 10 mil per laddning på bara el. Detta kan vara värt att ha i åtanke när du funderar på vilken bil du ska välja.
Nackdelar
1. Mindre miljövänliga än elbilar
Hybrider är betydligt mer skonsamma mot miljön i jämförelse med bensin- eller dieseldrivna bilar. Däremot är hybridbilar mindre miljövänliga än elbilar eftersom de fortfarande släpper ut växthusgaser, även om det är i en mindre skala.
2. Hög inköpskostnad
Hybrider är dyra att köpa, vilket beror på batterikostnaden men även för att de är nyare på marknaden samt att konstruktionen är mer komplicerad i och med de två olika motorerna. Däremot är hybridbilar billigare i drift.
3. Dyrare underhåll
På grund av den mer komplexa konstruktionen och den smalare marknaden blir underhållet av bilen ofta dyrare. Hybridbilen har dessutom fler rörliga delar än en elbil.
Vilken ska jag välja: Elbil eller laddhybrid?
Vilken slags bil du ska välja av elbil och laddhybrid beror på vilka bilbehov du har. En elbil kräver att du har tillgång till laddning hemma samt att du har koll på var laddstationerna finns längs vägarna. Laddhybriden drivs delvis på el men inte till samma utsträckning som elbilen, därefter tar förbränningsmotorn över. För att välja rätt bil är det bra att först identifiera vilka behov du har, vilka möjligheter du har och vilken slags körning du ska använda bilen till.
Funderar du på att köpa en elbil eller laddhybrid? Kolla in vårt sortiment av begagnade bilar!